Wednesday, November 12, 2008

Ralph Inbar


Ralph Inbar was een Nederlands televisieregisseur en -programmamaker. Hij vertrok na zijn middelbare school naar Israël, om daar tot 1963 de kunstacademie van Jeruzalem te volgen. Hierna volgde nog de filmacademie van Parijs.

Ralph Inbar keerde in 1964 terug naar Nederland. Hij begon als regisseur te werken voor de VARA. Hij regisseerde onder meer de liveshows van Rudi Carrell. Ook regisseerde hij een programma van zijn voormalige echtgenote Sonja Barend.

In 1968 vestigde hij zich weer in Israël, waar hij hielp bij de oprichting van de Israel Broadcasting Authority (IBA), indertijd de eerste en lange tijd enige televisiezender van dit land.

Vanaf 1972 was Ralph Inbar in dienst van de TROS. Behalve Bananasplit dat eind jaren tachtig goed was voor vijf miljoen kijkers per show, maakte hij programma's als Music All In, Fenklup, Take 2, Zelfportret en TV Masqué. Voor TV Masqué ontving hij in 1992 een Gouden Roos op het televisiefestival in Montreux.

Inbar bleef alle jaren een gedeelte van zijn tijd doorbrengen in Israël. Hij was een graag geziene gast in het Israëlische parallelprogramma van Banana Split, dat ook fragmenten van zijn Nederlandse programma's uitzond. In 1999 was hij artistiek directeur van het Eurovisiesongfestival in Jeruzalem, dat naar Israël was gekomen door de winst van Dana International.

Op 15 maart 2004 overleed Ralph Inbar in een ziekenhuis in het Duitse Hamburg, waar hij twee maanden eerder een hartoperatie had ondergaan. Hij werd op 19 maart 2004 begraven in Israël.